PAGINAS

martes, 26 de abril de 2016

Arriben els ninots al Museu del Gremi d’Artistes Fallers

“És tot un orgull”. Va ser la frase més repetida per artistes fallers i comissions despuix de l'acte del passat divendres, en el que es feia l'entrega oficial al Museu del Gremi d'Artistes Fallers dels grups escultòrics que esta entitat va salvar del fòc de les passades Falles 2016.
Tres obres s'incorporaven a la colecció museística:
  • El grup infantil “Encenedors d'Estreles' de l’artiste Sergio Amar para la Falla Jesús – San Francisco de Borja.
  • “Figura de l’Artesà”, emblema del Gremi d'Artistes Fallers de Manolo García para la Falla Municipal de 2016.
  • El grup “Homenatge al Mestre Pepe Mollá”, obra de Paco Mesado para la Falla Periodista Gil Sumbiela.
Les Falleres Majors de Valéncia 2016, Alicia Moreno i Sofia Soler, el regidor de Cultura Festiva, Pere Fuset, les comissions afortunades i la directiva del Gremi d'Artistes Fallers, varen ser testics de l'entrega.
Pilar Lluna, directora del Museu, va donar la benvinguda a tots els invitats i a la prensa i va fer de mestra de cerimònies d'una emotiva vesprada per a artistes i comissions.
Paco Mesado i el seu grup de colaboradors varen voler, en el seu treball, donar una sorpresa a Pepe Mollá. “Despuix d'anys jubilat volíem que sabera que nos acordem d'ell, dels seus falles, de la seua trayectòria”.
És el tercer ninot de Mesado que entra en el Museu i confessa que encara que els dos primers li varen fer molta ilusió, este tercer ha servit per a confirmar que “la gent encara s'acorda d'un”.
“Per al meu representa una gran satisfacció que la figura entre en este museu que és la meua casa, on jo m'he format com a artiste faller”, relata Mesado. “Ademés, és un gran reconeiximent al gran Pepe Mollá que ha ensenyat a tota una generació d'artistes a fer falles. Després, tot hem tingut el nostre estil pero els coneiximents de base que nos va donar nos ha servit de molt en les nostres carreres”, apunta ilusionat.
La comissió Periodista Gil Sumbiela, en els seus presidents, Claudio Martínez i Rafael Peris, i la seua Fallera Major, Ana Mora Va picar, varen ser testics de l'entrega. “Para la falla significa un èxit que nos fa estar per damunt de falles de secció especial o 1ºA. És un orgull que este ninot quede per al recort de la història de les falles”, afirmen un dels seus presidents i la fallera major.

Els 250 quilos de la figura de l'artesà també mereixien “un huequecito per a que no es mulle”, com chancejava el propi Manolo García, que confessava que esta peça és més obra del seu fill que d'ell. “El meu fill és el que l'ha modelat i l'ha treballat”.
“Estic molt orgullós, crec que el seu lloc era este i no en les llames. De fet, era l'única figura que no volia que es cremarà, més encara perque parla del nostre ofici”, va afirmar García.
Sergio Amar es va estrenar perque es el seu primer ninot que entra al Museu del Gremi i es va confessar estar molt content perque no s'esperava l'indult.
La falla Jesús – San Francisco de Borja no va faltar a la cita i va acodir al complet a este event. El seu vicepresident Vicente Sirera i la Fallera Major Merche Prim, i els representants infantils, Pedro Castañeda i Aitana Campos, varen recolzar al seu artiste infantil.
“Per a una falla com la nostra, que portem varis anys apostant pel monument”, afirma Sirera, “és una satisfacció vore que el treball va per bona camí. Ademés, seguirem apostant en artistes en nom i també per uns atres menys coneguts per a que creixquen en nosatres”.
El grup infantil “Encenedor d'estreles” porta la seua història darrere. “Tot part d'una subasta els passats Nadals, que parlava de l'esperança, per a la que vaig fer un dibuix en una frase de ‘El principito’. Justament el president de la falla va ser a vore aquella exposició i em va propondre fer eixa obra per a l'Exposició del Ninot. I la veritat és que va ser molt interessant passar el treball del 2D al 3D”, nos conta Sergio Amar.