PAGINAS

martes, 17 de octubre de 2017

Un descobriment molt especial

Fotografia de: Armando Romero
En la nit del passat divendres 13 d’octubre quedava inaugurada l’exposició amb els projectes de la Federació de Falles de Secció Especial per a les pròximes Falles de 2018 a l’explanada exterior del Centre Comercial Nuevo Centro.
Els quadros d’honor de les 9 comissions falleres anaven desfilant una a una davant de tot el públic allí present i una vegada tots a l’escenari, el President de la Federació, Rafael Ferraro, va rebre a les noves Corts d’Honor i Falleres Majors de Valencia 2018, Daniela i Rocío.
Fotografia de: Adrián Chaqués
Així quedava inaugurada, un any mes, l’exposició que acollix els esbossos i maquetes d’esta federació, amb un total de 18 projectes que vorem complits el pròxim mes de març realitats en les places mes visitades del cap i casal. Per altra part, en l’exposició es podia visitar les maquetes dels monuments municipals de l’Ajuntament a càrrec de Miguel Hernandez en la falla infantil i Latorre y Sanz amb el reconegut artista mundial Okuda per a la falla gran.
Fotografia de: Adrián Chaqués
La Federació de Falles va fer la tradicional xarrada – col·loqui amb els artistes fallers, vertaders protagonistes d’esta presentació, on Pere Baenas va defensar els projectes davant les critiques emeses en xarxes socials i ademes es va homenatjar per primera vegada al gran artista faller Pepe Martínez Mollà per la seua trajectòria professional tant fora com dins de la secció especial on els diferents artistes varen tenir unes paraules d’agraïment per a Martínez Mollà.
Fotografia de: Federació de Falles d’Especial


MATERIAL GRAFIC




A continuació podeu vore tant els esbossos i les maquetes com dels quadros d’honor de les 9 comissions federares.

FALLA NA JORDANA
QUADRO D’HONOR
FALLERA MAJOR INFANTIL: ANNA MARÍA NAVE FULLANA
PRESIDENT INFANTIL: OLIVER MARTÍNEZ CASTELLÓ
FALLERA MAJOR: NURIA LLOPIS BORREGO
PRESIDENT: PERE BORREGO PITARCH
MONUMENT INFANTIL
SECCIÓ: PRIMERA
LEMA: “NÒMADES. DONETES A TOTA MÀQUINA”
ARTISTES: JUAN JESÚS I JAVIER GARCÍA PEREZ
EXPLICACIÓ DEL MONUMENT: El monument infantil rendix homenatge a les dònes rendix perquè són lliure-pensadores, creadores, inventores, sanadores i mares corage. Dònes valentes del futur que lluiten a tota màquina per a conquistar els seus drets. Són boniques tant per fòra com per dins. Són nómades del pervindre.
MONUMENT MAJOR
LEMA: “LLIBERTAT!”
ARTISTA: ANTONIO PÉREZ MENA
IDEA I DISSENY: JOSÉ GALLEGO
EXPLICACIÓ DEL MONUMENT: Ningú és plenament humà si no goja de llibertat perquè l’exercici de la consciència lliure és allò que nos permet desenrollar-nos en totes les nostres potencialitats.
Si sentim que la nostra terra es veu ocupada pel opresor (encara que siga econòmicament), tindrem que cridar per la llibertat dels pobles.
Si sabem que, mal-interpretant el dret a la lliure expressió, existix una manipulació conscient des de les rets socials, tindrem que invocar la llibertat d'informació front al llibertinage del rumor i la difamació.
Si coneixem casos d'acossament en els coleges i les empreses, tindrem que denunciar a aquells que coarten la llibertat de chiquets i chiquetes, de treballadors i treballadores.
Basta de amenaces a la llibertat en el món, en les llars, en les falles...

FALLA CONVENT DE JERUSALEM – MATEMÀTIC MARZAL
QUADRO D’HONOR
FALLERA MAJOR INFANTIL: HORTENSIA FERRER ROIG
PRESIDENT INFANTIL: ALVARO LACRUZ OTS
FALLERA MAJOR: SUSA GARCÍA PÉREZ
PRESIDENT: SANTIAGO BALLESTER CASABUENA
MONUMENT INFANTIL
SECCIÓ: ESPECIAL
LEMA: “DIA A DIA”
ARTISTA: JOSÉ GALLEGO
EXPLICACIÓ DEL MONUMENT: Tots els dies de l'any hi ha alguna cosa que celebrar. Dies que por algun motiu o altre dediquem a temes concrets. Doncs eixos van a estar presents en esta falleta dividides en les estacions de l'any sent capaços de reconeixer dies tan especials com el de la mare, el pare, el bes o el dia de l'abraç. En definitiva, viure dia a dia.
MONUMENT MAJOR
LEMA: “PER NATURALEA”
ARTISTA: PERE BAENAS
EXPLICACIÓ DEL MONUMENT: Per naturalea' es que tot te la seua raó de ser. Si seguim les normes basiques de lo natural, i la critica que fem en ella, es l'alteració que produeix la raça humana en tot lo natural. La falla consta de dos parts be diferenciades tant en el color com en la forma. Per una part i en primer pla del monument apareix una institutriu ambientada en el segle XIX i principis del XX contant una historia a un xiquet i una xiqueta. L'historia ens ensenya que la naturalea es lo mes important que te l'home al seu alcanç i per aixo deu protegir-la i conservar-la. Es així com un rei contempla junt als seus descendents l'arribada d'un dels nous fills. Una composició enriquida a on els personatges es presenten ataviats amb vestits del bosc dotant de color i originalitat l'historia que la instritutriu va narrant. En definitiva, dos falles en una.

FALLA EXPOSICIÓ – MICER MASCÓ
QUADRO D’HONOR
FALLERA MAJOR INFANTIL: CARLOTA MAGRANER TORMO
PRESIDENT INFANTIL: ALEJANDRO RIBERA BOIGUES
FALLERA MAJOR: REBECA PARDO CASTILLO
PRESIDENT: MANUEL MAS GASPAR
MONUMENT INFANTIL
SECCIÓ: ESPECIAL
LEMA: “BON PROFIT!”
ARTISTA: CAP DE SURO
EXPLICACIÓ DEL MONUMENT: La iaia Carmela es troba a la seua cuina preparant una festa: la festa de la gastronomia valenciana. De manera divertida, el monument infantil vol transmetre tots els secrets de la nostra manera de cuinar i d’entendre la dieta mediterrània als seus nets. Mentre Joan li ajuda, Mireia prepara un allioli a l’estil mes tradicional alhora que Ramoneta ens prepara una paella valenciana i mentre que Pepet prepara una refrescant orxata de xufa de l’horta d’Alboraia. La falla ens mostra una gastronomia única i coneguda arreu del món!
MONUMENT MAJOR
LEMA: “SI QUIERO”
ARTISTA: PACO GINER
DISSENY: JOSÉ SANTAEULALIA

FALLA ALMIRANT CADARSO – COMTE D’ALTEA
QUADRO D’HONOR
FALLERA MAJOR INFANTIL: CARMEN HERRERO DOLZ
PRESIDENT INFANTIL: ALEX GARCÍA-SALA JARQUE
FALLERA MAJOR: INMA SELVA RIBERA
PRESIDENT: VICENTE FUSTER CORTINA
MONUMENT INFANTIL
SECCIÓ: PRIMERA
LEMA: “UNA BODA QUE ECLIPSA”
ARTISTA: ENRIC GINESTAR
EXPLICACIÓ DEL MONUMENT: Un moment magic podrem contemplar, es eixe en que el sol i lluna el seu amor van a declarar a molts deixaran eclipsats perque es un fenomen poc habitual, i encara que poques voltes succeïx, ells dos es van a ajuntar, amb tots els astres presentseste esdeveniment presenciaran, una boda que eclipsa tot el mon recordara...
MONUMENT MAJOR
LEMA: “EN BUSCA DEL DORADO”
ARTISTA: MANOLO ALGARRA

FALLA CUBA – LITERAT AZORÍN
QUADRO D’HONOR
FALLERA MAJOR INFANTIL: MAR PASCUAL MARCOS
PRESIDENT INFANTIL: ARTURO MONTOSA FERRER
FALLERA MAJOR: ALICIA AMIGÓ CAMPILLO
PRESIDENT: JOSÉ JUAN GIMÉNEZ PÉREZ
MONUMENT INFANTIL
SECCIÓ: SEGONA
LEMA: “PER QUE NO...?”
ARTISTA: MARIO PEREZ
EXPLICACIÓ DEL MONUMENT: En el cap d’un xiquet tot es possible, des de convertir fruites en llepolies fins canviar el temps en un a distancia. I per que no donar cabuda a tota eixa imaginació en esta falleta?
MONUMENT MAJOR
LEMA: “FILTRES”
ARTISTA: VICENT MARTINEZ APARICI
EXPLICACIÓ DEL MONUMENT: El mon que ens rodeja es una realitat canviant dependent del color o del filtre amb el que es mire, en blanc i negre, multicolor o fins i tot en filtre animal... tot això es possible amb la tecnologia.

FALLA PLAÇA DEL PILAR
QUADRO D’HONOR
FALLERA MAJOR INFANTIL: MARÍA CARABAL MARTÍ
PRESIDENT INFANTIL: ALEJANDRO CARABAL MARTÍ
FALLERA MAJOR: BELÉN BLASCO RAIMUNDO
PRESIDENT: JOSÉ JAVIER LÓPEZ LLOP
MONUMENT INFANTIL
SECCIÓ: PRIMERA
LEMA: “UNITED COLORS OF PILAR”
ARTISTES: CEBALLOS & SANABRIA
EXPLICACIÓ DEL MONUMENT: Al ritme de la banda tropical del Pilar, les parelles que millor es complementen (els colors complementaris) Jacinto Arandinos i la senyoreta Lemmons, Carlota Browm i Carmelo Blues i Juanita Dinamita i Hogart Green competixen en un concurs de ball molt colorit on el més estricte dels jurats (els colors primaris) preparen el seu veredicte... encara que caldrà esperar al 15 de març per a saber la parella guanyadora.
MONUMENT MAJOR
LEMA: “EN EL PECAT VA LA PENITENCIA”
ARTISTA: PACO TORRES

FALLA SUECA – LITERAT AZORÍN
QUADRO D’HONOR
FALLERA MAJOR INFANTIL: ALBA DANVILA MARTÍ
PRESIDENT INFANTIL: CHRISTIAN PILÁN ARMADÁ
FALLERA MAJOR: JESSICA GALÁN GRANERO
PRESIDENTS: PEDRO LUQUE YUSTE – JOSÉ PEDRO ROS MORENO – JUAN JOSÉ MICÓ BOUZÓ – JUAN JOSÉ GARCÍA LÓPEZ
MONUMENT INFANTIL
SECCIÓ: ESPECIAL
LEMA: “FLORA I FAUNO”
ARTISTES: ROJAS, SOLER I TAIBO
MONUMENT MAJOR
LEMA: “UNIVERSOS PARALELOS I LELAS”
ARTISTA: VICENTE LLACER
DISSENY: JOSE LUIS SANTÉS

FALLA REGNE DE VALENCIA – DUC DE CALABRIA
QUADRO D’HONOR
FALLERA MAJOR INFANTIL: BLANCA MIQUEL PALLÁS
FALLERA MAJOR: CARLA MARTÍNEZ MIQUEL
PRESIDENT: VICENT HÉRCULES CODES
MONUMENT INFANTIL
SECCIÓ: SEGONA
LEMA: “REGNELAND”
ARTISTES: SERGIO MUSOLES I ANA LÓPEZ
EXPLICACIÓ DEL MONUMENT: Estem en el Regne, el Regne de la Falla del Regne. Un Regne ple de chiquets. I per a tots els chiquets hem creat un Regne.
Dia de jocs en la falla. Ha arribat el moment de fruir un montó en els amics de la comissió, i per això han dut una de les coses més divertides a la falla: un parc infantil. Sent esta la Falla del Regne, com no podia ser d'una atra forma, el parc que han dut és un divertit castell migeval. I clar, al vore el castell, els fallers infantils han flipat i s'han montat una película flipant.
Tots han anat a les seues cases i al casal i han buscat els elements necessaris per a jugar a princeses i cavallers, princesos i cavalleres, sirenes i sirenes 'serenos', pirates i piratets, inclús dracs que lladren. I trons de gominoles. I aventures infinites en un món imaginat de lo més
divertit. Benvinguts a Regneland, el regne de l'imaginació.
MONUMENT MAJOR
LEMA: “EIXA BOQUETA!”
ARTISTA: SERGIO MUSOLES
EXPLICACIÓ DEL MONUMENT: Boques que afirmen i boques que neguen. Boques que permaneixen mudes i boques somrientes. Boques que fiquen en problemes i boques que no paren.
Hi ha gent que té la boca com un acordeó. Que pega patades en el cel de la boca o que et deixa en el mòs en la boca, que llança fòc per la boca i que deixa un bon sabor de boca. A uns atres se’ls va la força per la boca. Molts deixen en la paraula en la boca, o te la lleven de la boca quan fiquen les cartes boca dalt… ¡i punt en boca!
Alguns lluïxen tremendes boques, túnels i entrades, uns atres són de morro fi, de morro calent i de pico esmolat si parlem a boca de canó. També podem parlar de dia o a boqueta nit.
Se sol de dir que per la boca mor el peix, pero en esta falla anirem de boca en boca, no callarem ni nos cosirem la boca, ni parlarem per boca d'uns atres. Ni nos anirem de la boca si només vos contem que esta falla va de boques, de boques que s'equivoquen, i de boques que
mai callen.
El monument junta a alguns dels personages lliteraris que major us i abús de les seues boques han realisat sempre: Cyrano de Bergerac, Don Mendo, convertit en trovador i qui sempre va seduir a les més belles conquistes, i Don Quijote. Ells unixen forces en una falla que és literària, llenguda, procaç, charradora i molt loquaç.
De charrar i charrar, de parlar i de no parar, de seduir, enamorar, enfadar, cabrejar i de fartar. Mut i callosa fins a març… a tancar la boca.

FALLA L’ANTIGA DE CAMPANAR
QUADRO D’HONOR
FALLERA MAJOR INFANTIL: MARÍA CAÑAMÁS SERRANO
PRESIDENT INFANTIL: NICOLÁS FERNÁNDEZ ROMERO
FALLERA MAJOR: MERCEDES CANELLES CAMPOS
PRESIDENTS: RAFA MENGÓ SÁNCHEZ – XELO SALAVERT RUIZ – QUIQUE SOLER BAHILO
MONUMENT INFANTIL
SECCIÓ: TERCERA
LEMA: “FOTO DE FAMILIA”
ARTISTA: MARIO PEREZ
EXPLICACIÓ DEL MONUMENT: Una estampa molt bonica ha volgut representar l’artista amb Pepa, la resabudeta com protagonista principal del monument i es ella qui ens presenta a la seua família i les seues peculiaritats, en definitiva, el seu monument...
Aprofitant que era el dia de la foto familiar, tinc a tota la família reunida al meu voltant. Primer que tot em presentaré: Sóc Josefina, de naixement,  o com tots me diuen diàriament:  Pepa, la resabudeta. I és que m’agraden molt els xafardeigs i sempre de tot estic pendent. Per això he pensat, que seria molt graciós, fer un retrat familiar, baix la meua peculiar visió.
En el centre, i com és tradició, es troba ma mare Empar, sentada en un gran butacó. Posició privilegiada per a qui tots ampara i als seus braços porta a Tonet, de la familia el més menudet.
A l'esquerra i ben plantat, es troba mon pare, Josep. De semblant més seriós, no li lleva l'ull a res. D'altra guisa són Leonor i Marisa, les meues germanes xicotetes que no paren de fer de les seus. El meu cosí Ramonet, que posseix l'art del camuflament: desapareix constantment!
I com no podien faltar, el iaio i la iaia, cadascú a un costat. El iaio amb les seus apassionants aventures, l’imagine com a Tarzàn, saltant per les lianes i tots els problemes esquivant. La iaia, d'altra part, no la podria retratar sense un gran perol al costat i sempre per a tots cuinant.
Però no vos penseu que s'acaba ací la cosa. Encara hi ha més membres de la família nombrosa i més anécdotes per contar, però estes ja en són més personals: com les frases característiques de cadascú o les fòbies que tenen alguns.
MONUMENT MAJOR
LEMA: “ARRE UNICORNIO ARRE”
ARTISTA: CARLOS CARSÍ
EXPLICACIÓ DEL MONUMENT: El lema és el nom de l’atracció, d’un tiovivo de principis del sigle passat on està tota una família i en el que cada personatge va al seu aire, com la societat actual, estan tots una miqueta bojos. Arre unicornio arre vol dir, vinga, anem a centrar-nos i cap a davant…