PAGINAS

jueves, 16 de abril de 2020

Ecovidrio entrega a la Fallera Major de Valéncia, Consuelo Llobell, el primer adreç realisat en vidre reciclat

  • Es tracta d'una joya exclusiva fabricada en el vidre que fallers i veïns varen depositar per al seu reciclat en els contenidors verts durant La Reciclà de 2019.
  • En este primer adreç de fallera de vidre reciclat, Ecovidrio rendix homenage a la festa fallera resaltant la sostenibilitat i la responsabilitat social del colectiu faller.
  • La Fallera Major de Valencia ha estrenat esta joya unica en l’acte de presentació de La Reciclà de 2020 que ha tingut lloc en el matí del passat 7 de març en el Palau de l’Exposició.
Aquest adreç marca una fita en l’història de l’indumentària valenciana, tenint en conte que és la primera volta que es realisa una joya d’estes característiques. L'orfebre José Alabadí, d’Art Antic i l’artesana i dissenyadora Sara Sorribes, de Vidrio Sorribes, han segut els encarregats de donar vida a est adreç que Ecovidrio ha entregat a la Fallera Major de Valéncia, Consuelo Llobell i que està compost per 7 peces: joya, pendents, pinxos, forquetes, agulla de mantellina, colgant en cinta per a coll i manilla.
Durant la roda de prensa, els artesans han explicat les tècniques que han amprat durant el procés de fabricació. Sorribes ha indicat que “els péntols de vidre els vaig tallar manualment en rulina, després els vaig polir en banda i, per últim, els vaig donar forma sometent-los a alta temperatura en el bufador. Una volta llestes les peces, varen passar al taller de l'orfebre”.
Per la seua banda, Alabadí ha senyalat que “es tracta d'un adreç en argent de llei, chapat en or, un model clàssic de neula en el que hem enfilar les peces de vidre reciclat en sumo conte, ya que mai abans havíem realisat un adreç en este material. Per això, la incrustació de les peces ha segut una miqueta més complexa ya que el vidre, per les seues formes, és més difícil d'engastar. Respecte al color, hem elegit el verda esmeralda per recordar un adreç antic i com a símbol del reciclage. Com arremate, hem inclós perla natural en varis tamanys”.
La Fallera Major de Valéncia, Consuelo Llobell, que ha rebut l'adreç de mans del gerent de zona d’Ecovidrio, Roberto Fuentes, ha declarat que “este treball és una mostra de que el vidre pot tindre moltes vides i cal aprofitar-les. Estem davant una peça preciosa no només per lo bonica que és, sino perque porta una miqueta de cada faller. Vullc resaltar l'esforç i el treball que han realisat els orfebres, creant esta obra d'art, aixina com al colectiu faller i a la ciutadania en general per haver contribuït a realisar el primer adreç de vidre reciclat. És tot un orgull per a mi poder lluir-ho en representació de totes eixes persones que durant les Falles passades varen reciclar vidre”.
Per a Roberto Fuentes, “aquest adreç simbolisa el gran treball en equip que, tant fallers com no fallers, varen realisar durant les Falles de 2019, on es varen conseguir arreplegar 143 tones de vidre en poc més de dos semanes. La Reciclà no només ha servit per a enfortir la concienciació social entorn al reciclage de vidre, sino que ha permés ademés fer coses tan extraordinàries com a est adreç”.
El vice-alcalde i regidor d’Ecologia Urbana de l’Ajuntament de Valéncia, Sergi Campillo, ha insistit que “una de les accions que fa l’Ajuntament de Valéncia en colaboració en Ecovidrio per a posar en valor el reciclage del vidre és este acte que té lloc hui i on anem a regalar a la Fallera Major de Valéncia, Consuelo Llobell, un adreç fet de vidre reciclat. Est és un acte simbòlic pero que amaga tot un món en el reciclage, i és que a partir dels residus de vidre reciclat es poden fer coses tan boniques com a est adreç”.
Per la seua banda, Joan Piquer ha resaltat que “la gestió d'envasos de vidre, sistema de gestió monomaterial en la Comunitat Valenciana, coexistix en els envasos de vidre reutilisables en el canal HORECA. Es tracta, per tant, d’un model que cal incentivar i, com tot model en la gestió de residus, introduir en dinàmiques de millora contínua, com la colaboració que ya fa temps que desenrollen en les falles en Valéncia. Des de la Generalitat, a través del PIRCVA2019, hem aprovat l’extensió d’estos models de colaboració a atres events festius de la Comunitat, donat l'eixemple, bones pràctiques i resultats que la colaboració entre Ecovidrio i les Falles està donant en el nostre territori”.
Per a presentar l'adreç, s'ha proyectat un vídeo que arreplega el procés de fabricació, aixina com les reaccions de persones destacades de l’àmbit faller com la presidenta de la Falla L’Antiga de Campanar, Xelo Salavert; l'estiliste, Carlos Ruiz; l’indumentarista, Álvaro Moliner i la pròpia Consuelo Llobell.
Este event ha servit per a donar el tret d'eixida a la campanya posada en marcha, fa 7 anys, per Ecovidrio junt a la Generalitat Valenciana, els Ajuntaments de Valéncia, Burjassot i Mislata i Junta Central Fallera.
L’objectiu d'esta iniciativa és promoure, un any més, el reciclage de vidre entre les comissions falleres durant els dies grans de les festes. Aquelles falles que superen els 400 kg, entre el 6 i el 19 de març, entraran en el sorteig d'una paella jaganta per a 500 persones, com la que gojaran els fallers de Goya - Brasil despuix de proclamar-se guanyadors de la Reciclà de 2019.
Un atre dels alicients de la campanya són els premis la Perla del Turia, un reconeiximent a la comissió que més promocione el reciclage de vidre a través de les seues rets socials.
Una edició més, Ecovidrio afronta el major repte del reciclage de vidre de la ciutat de la mà de les Falles en la participació, enguany, de 330 comissions falleres.