PAGINAS

sábado, 2 de junio de 2018

Procés creatiu d’art floral per a les Falles Municipals de 2019

Fotografia de: Fotofilmax
L'Ajuntament de València ha presentat el passat dissabte 26 de maig les que seran les falles municipals de l'any que ve. El Centre Cultural Centre del Carme ha acollit la presentació dels projectes seleccionats, que portaran les signatures de Latorre i Sanz amb la col·laboració de Pichiavo per a la falla gran i del tàndem artístic Cap de Suro en el cas de la falla infantil.
El regidor de Cultura Festiva de l'Ajuntament de València, Pere Fuset, ha destacat els bons resultats que està oferint el nou procés de selecció de les falles municipals, consensuat amb el Gremi d'Artistes Fallers, el que els últims anys ha permés “augmentar quantitat i qualitat en les candidatures que optaven a plantar falla”. A més ha recordat que hi ha hagut un augment del pressupost en les falles municipals, que “va destinat a reconèixer millor el treball dels artistes sense necessitat d'exigir-los més volums”. Per últim, ha agraït “l'esforç dels membres dels jurats independents, artístics i fallers que han triat les falles municipals de 2019 per considerar les falles com el que són, art al carrer”.
Cap de Suro son els artistes de la falla infantil
  • Un jurat independent i qualificat ha seleccionat el passat dimarts 8 de maig el projecte infantil entre tres candidatures.
  • Serà el tàndem de Cap de Suro qui plantarà a la Plaça de l’Ajuntament en les pròximes Falles.
Ariadna González i Xavier Gurrea varen estudiar junts disseny d’interiors en l’EASD de València. En 2013 varen plantar la seua primera falla infantil en un treball per a la falla Pizarro - Cirilo Amorós que s’emportà el primer premi de la secció 10º. En 2015, entre altres projectes, de la mà de la Falla Joaquim Costa - Comte d’Altea varen plantar en la secció 1º i aconseguiren el primer premi d’enginy i gràcia. A més, varen debutar en les Fogueres de Sant Joan a Alacant. Fa dos anys varen aconseguir el quart premi de la secció 1º amb la falla de la comissió Gravador Esteve - Cirilo Amorós, on tornaren a plantar l’any passat, quan, a més, es varen estrenar en la Secció Especial amb un primer premi d’enginy i gràcia a la Falla Exposició. Enguany també han plantat en la màxima categoria per a la mateixa comissió amb un nové premi de secció i un tercer d’enginy i gràcia.
El jurat que ha seleccionat la falla de tots els xiquets i xiquetes de València per a l’any vinent l’han integrat: Jordi Palanca Marqués, artista faller, president de la Falla Doctor Olóriz i vicepresident de la Interagrupació de Falles de València; Marisa López Verdú, fallera de la comissió de la Falla Els Somnis i secretària de la Federació de Falles I+E; Sara Vilar García, doctora per la Universitat Politècnica de València, artista i professora del Departament d’Escultura de la Facultat de Belles Arts de València; en representació de l’Escola d’Art i Superior de Disseny de València, la seua professora de Disseny de Producte, María Navarro Diego, i Ricard Ramon Camps en representació del Departament de Didàctica de l’Expressió Musical, Plàstica i Corporal de la Facultat de Magisteri de la Universitat de València.
"Paradeta de flors nº14", falla municipal infantil de 2019
Les paradetes de flors que han estat presents durant tota la història de l'actual Plaça de l'Ajuntament seran les protagonistes de la falla plantada pel tàndem "Cap de Suro". 
Ariadna González i Xavier Gurrea, components de "Cap de Suro", plantaran a la Plaça de l'Ajuntament "Paradeta de flors nº14", un homenatge a les paradetes de flors de la pròpia plaça.
L’estructura central de la falla estarà formada per eixa parada de flors -realitzada íntegrament en fusta- renovada estèticament amb el llenguatge característic de l’equip Cap de Suro. El projecte aposta per reduir l’ús de suro i apostar principalment per la fusta, per a reduir el fum negre i aconseguir una cremà el més neta possible, com en altres projectes dels propis artistes. Tot i això, també s'emprarà el cartó pedra.
Els artistes han destacat que es buscarà la interacció dels espectadors amb la falla per mitjà d’elements que juguen amb els sentits, com ara l’olfacte, l’oïda o la visió. A més, es tractarà d'una falla plena de xicotets detalls que de segur agradarà molt a les xiquetes i als xiquets.
FALLA INFANTIL MUNICIPAL 2019
LEMA: “PARADETA DE FLORS Nº 4”
ARTISTES: CAP DE SURO

Per altra part, Latorre i Sanz tornen amb Pichiavo
Per segon any consecutiu el projecte presentat pels artistes fallers José Latorre i Gabriel Sanz ha sigut el seleccionat per plantar la falla gran municipal. Ho faran esta vegada en companyia del duet artístic Pichiavo format pels valencians Juan Antonio Sánchez i Álvaro Hernández.
Enguany Latorre i Sanz treballaran amb els valencians Pichiavo, reconeguts per la seua habilitat per a establir relacions entre l’art, l’arquitectura, l’espai, contextos socials i públic amb un enfocament molt atractiu i innovador. Treballen junts des de 2007 creant obres úniques que deconstruïxen i barregen referències filosòfiques i mitològiques de l’art clàssic i el tractament estètic, conceptual i plàstic de l’art contemporani. Han treballat per tot el món i una de les seues darreres obres l’han feta precisament a la Ciutat de l’Artista Faller, amb un gran mural amb què es pot identificar este barri de València des de la Ronda Nord de la ciutat.
El jurat que ha seleccionat la falla gran municipal de l’any vinent l’han integrat: l’expresident de la Falla Convent de Jerusalem - Matemàtic Marzal, Santiago Ballester; Verónica Palomares, llicenciada en història, restauradora i artesana del cartó pedra; l’artista faller José Luis Ceballos, llicenciat en Belles Arts per la Universitat Politècnica de València, especialitzat en la conservació i restauració de béns culturals; Salvia Ferrer, artista dissenyadora, promotora de projectes artístics i directora del Festival Intramurs; i Susana Vilaplana, en representació del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana del qual és adjunta a la Direcció. L’elecció del projecte ha sigut per unanimitat.
"Procés creatiu", falla municipal gran de 2019
En el projecte, a partir de figures de l'art clàssic grecoromà, pretén induir a la realització d'una reflexió sobre el valor artístic i el poder social que posseeixen les Falles, amb la finalitat de reivindicar el seu lloc, sense complexos, en la història de l'art. Esta proposta denota en els artistes Pichiavo una forta vinculació amb la cultura contemporània i una profunda admiració per l’univers faller.
Latorre y Sanz tornaran a plantar així en la Plaça de l’Ajuntament amb els artistes urbans després de l’experiència de l’any passat amb la col·laboració d’Okuda San Miguel, demostrant una voluntat de continuar avançant en la diversitat de l’art faller i d’establir col·laboracions entre les diferents manifestacions artístiques.
Com ja va ocórrer l’any passat, la falla estarà construïda fonamentalment a partir de fusta, no sols en l’interior sinó també en allò referent al volum artístic exterior, on també es faran servir altres materials com el cartó pedra. La gran escala de les figures mitològiques dissenyades facilita la utilització de la fusta com a material natural, tant en forma de llistons, varetes o contraxapats, que influiran en l’obtenció d’una combustió neta en la cremà. La falla, a més, podrà ser contemplada en la seua totalitat gràcies a la seua disposició i a un mecanisme que procurarà el moviment en les escenes de les seues bases.
FALLA MUNICIPAL 2019
LEMA: “PROCES CREATIU”
ARTISTES: LATORRE Y SANZ AMB PICHIAVO