PAGINAS

jueves, 9 de marzo de 2017

Homenatge al mestre dolçainer

  • La Falla Plaza Doctor Collado homenaja al mestre dolçainer Joan Blasco en una gran 'tabalà popular'
  • L'acte, que contarà en la colaboració de l'Ajuntament de Valéncia, tindrà lloc este dumenge 12 de març a les 12.00 hores en la Plaça Doctor Collado.
  • Allí tindrà lloc una 'tabalà popular' en dolçainers aplegats de tota la Comunitat, els quals realisaran un passacarrers que rodejarà la Llonja i tindrà el seu final en la plaça de l’Ajuntament.
La Falla Plaza del Doctor Collado homenajarà este dumenge 12 de març a una persona que ho ha donat tot per la cultura valenciana en general i per la dolçaina en particular, a Don Joan Blasco Ribera, Mestre Dolçainer.
Per al barri té un significat molt especial la figura del mestre, el sò del seu dolçaina allà pel més de febrer nos ha posat sempre la pell de gallina ya que suponia que les Falles estaven prop de celebrar-se.
En la seua intervenció en l'inauguració de l'Exposició de Ninot en la porta de la Llonja ens feia sentir l'arribada la festa abans que al restant de la població. Sempre hem percebut el sò de la dolçáina com alguna cosa festiu, lúdic, pero som sabedors de l'importància que té l'instrument en la cultura valenciana, la lluita per part de Joan per a que la dolçaina entrara en el conservatori de música va ser el punt de partida per a que es prenguera més en serio la professió de músic dolçainer.
Per això, cóm continuació de la tabalà popular organisada per l'Ajuntament als pocs dies del decés del mestre el 9 de març del passat any, i en el consentiment exprés del fill del Mestre, Francisco Blasco Calvo, Paco Blasco, i en la colaboració del Consistori, presentem un projecte que farà que futures generacions venidores recorden al Mestre en una data tan senyalada, com mereixcut homenage a qui fora el percussor definitiu de la riquea cultural que la dolçaina aporta a la cultura valenciana.
Aixina, es convocarà a tots els dolçainers i tabaleters de la Comunitat Valenciana, per mig de la Federaciò Valençiana de Dolçainers i Tabaleters. La concentració s'efectuarà en la plaça del Doctor Collado a les 12:00 hores, on es realisarà una 'tabalà popular'. Posteriorment i en passacarrers a ritme de cavalcata se li donarà el regrés a la Llonja i en la porta que dóna a la plaça del Mercat Central es farà un homenage a qui des de menut va donar a conéixer primer en la percussió i posteriorment en la dolçaina les melodies típiques valencianes en dit edifici. El passacarrers a ritme de Cavalcata seguirà per l'avinguda María Cristina i carrers Sant Vicent i Sanc fins a la plaça de l'Ajuntament, que serà rodejada per a finalisar en la frontera principal de l'edifici consistorial.
Breu història del Mestre Dolçainer
Naixcut a Torres Torres en 1928, la seua vida professional es desenrolla en Valéncia, ciutat on va viure. Iniciat en el tabalet es passa a la dolçaina on destacaria pel seu treball en la recuperació i creació de la primera metodologia, recollida en el mètode de dolçaina de 1981, dedicat a deprendre a tocar l'instrument tradicional, lo que li va valdre el reconeiximent de Pare de la Dolçaina Moderna, mestre de l'escola municipal de dolçaina de valència a mitan dels anys 70.
Unificador de la afinació de la dolçaina, lo que es podria denominar com l'acció més destacable de Blasco, ja que sempre es trobava en les seues contínues actuacions per totes les poblacions en dolçaines afinades en diferents tons, lo que dificultava tocar una parella o en colla.
Finalment establix l’afinació en Sol, tal com coneixem ara el sò de lo dolçaina i en el taller de Vivó (Segorbe) on comença a produir l'instrument. Igualment, a causa de la seua activitat per la Comunitat, d'escola en escola, de passacarrers en passacarrers, comença a vendre-les i distribuir-les.
'El Mestre' sobrenom guanyat a pols per qui recupere l'ofici de dolçainer en un moment clau. Una concessió imprescindible per a que hui fruïment d'una salut de ferro per lo que fa a la cantitat i calitat de la música tradicional valenciana, on destaca per damunt de tot la dolçaina com a reina de la melodia tradicional.
Per altra part, la comissió invita a l'acte de presentació de la web, la revista 'l'Embolic' i del seu llibret per a 2017 que tindra lloc al seu casal el proxim dissabte 11 de març a les 18:00 hores.