PAGINAS

jueves, 18 de junio de 2020

Alejandro Santaeulalia junt a l’artista urbà Dulk plantaran la Falla Municipal en 2021

  • Esta serà la novena experiència en la Plaça de l’Ajuntament per a Santaeulalia, que ja hi ha plantat bé com a autor principal, bé com a col·laborador amb altres tallers.
Alejandro Santaeulalia tornarà a plantar en la Plaça de l’Ajuntament i ho farà acompanyat per un dels artistes urbans valencians més internacionals, Dulk. Un comité seleccionador independent i paritari designat per entitats falleres, artístiques i de la societat valenciana ha triat per majoria este projecte entre un total de quatre candidatures per convertir ‘Protegeix allò que estimes’ en la falla gran municipal de 2021.
Alejandro Santaeulalia (1971) es va formar al taller de son pare, el també artista faller Miguel Santaeulalia, i va crear el seu propi taller en 2000 per a dedicar-se, fonamentalment, a l’elaboració de falles, fogueres, escultura pública i tematització d’espais. En 2004 va incorporar tecnologies d’enginyeria inversa (digitalitzat 3D, maquetat digital i mecanitzats CAD/CAMROB). El disseny de projectes, tant per a treballs propis com d’altres artistes, és una de les seues especialitats més reconegudes. En 2001 es va estrenar en la secció Especial amb la falla de l’Antiga de Campanar i un any després, en col·laboració amb el taller del seu germà Pedro Santaeulalia, es va fer amb el primer premi de la secció Especial. En 2003 va plantar la seua primera falla en la Plaça de l’Ajuntament (juntament amb Agustín Villanueva i Jorge Ballester), on repetiria en 2005 com a responsable de la falla, en 2006 (en col·laboració amb el taller de Ramón Espinosa), en 2007 (col·laborant amb el taller de Pere Baenas), en 2009 i en 2010 (amb el seu germà Pedro Santaeulalia), en 2012 juntament amb Vicente Llácer i també en 2013. Huit anys després, viurà la seua novena experiència a la Plaça de l’Ajuntament i ho farà acompanyat per Antonio Segura, Dulk (València, 1983), un dels artistes urbans de més reconeixement internacional, i que ha exposat en ciutats de tot el món, com ara València, Miami, Los Ángeles, Londres, Roma, Amberes o Barcelona. Les seues obres d’art urbà també han arribat a bona part del planeta, des dels Estats Units, Suècia o Rússia, fins Taiwan, Itàlia, França, Dinamarca o Espanya.
Galiana ha destacat “la qualitat de totes les propostes presentades, que ens han permés visualitzar quatre grans falles dignes de ser la falla gran municipal de 2021” i ha valorat positivament el desenvolupament del procés, amb huit candidatures entre ahir i hui que els artistes fallers “han defensat amb molta passió i carregats d’arguments artístics inqüestionables”.
El procés contempla un pressupost de 205.000 € per a esta falla i establix l’aposta pels materials sostenibles i la singularitat i la sàtira entre els criteris valorables pels jurats.
El comité seleccionador l’han integrat cinc persones proposades per diverses entitats falleres, del món de les arts i de la societat del Cap i Casal: Teresa Chafer, del departament d’Escultura de la UPV, a proposta del Gremi d’Artistes Fallers; el dissenyador Vicente Gallega, en representació de l’associació València Capital del Disseny 2022; el faller Rafael Hércules, per designació de la Interagrupació de Falles; José Montesinos, cap d’estudis i representant de l’Escola Superior d’Art Dramàtic, i Isabel López a proposta de la Junta del Col·legi de Publicitaris de la Comunitat Valenciana, del que és membre.
“És una falla que m’ha fet tornar als meus anys de xiquet”, ha destacat Montesinos, mentre que “la composició, el joc visual i el llenguatge plàstic i que trenca amb tot allò que hem vist en els darrers anys” ha sigut el que ha posat en valor Hércules del projecte seleccionat. Per a López, la falla de l’any que ve “clicarà l’ull perfectament a la Capital del Disseny” i per a Gallega, ho farà amb una “fantasia i una policromia” dignes de ressaltar. Per la seua part, Chafer ha assegurat que “este projecte ha portat la tradició al disseny d’avantguarda”.
Ara, els artistes seleccionats tindran el temps necessari per elaborar un esbós del projecte definitiu, que serà presentat juntament amb el de la falla infantil que firmaran Ceballos i Sanabria, triats ahir en un altre procés de selecció artística com el de hui.