PAGINAS

jueves, 28 de noviembre de 2019

Doctor Collado presenta el llibre del seu 150 aniversari

La Falla Plaça del Doctor Collado presenta este divendres el llibre commemoratiu dels seus 150 anys d’història. Este acte tanca un any en el que la comissió s’ha bolcat en la celebració del seu 150 aniversari en multitut d’actes oberts a la participació de tota la societat, com la semana cultural o la dansà popular de Falleres Majors de Valéncia, i també solidaris com el concert solidari a benefici de Càritas en el Palau de la Música.
La presentació del llibre tindrà lloc este divendres 29 de novembre a les 20:00 hores en el saló d’actes de la Facultat de Teologia Sant Vicent Ferrer (C/ Trinitaris 3).
El llibre conté documents històrics de gran valor en un total de 900 imàgens, i inclou la gran majoria d’esbossos i fotos de les falles plantades, la seua ubicació, aixina com les portades dels ‘Embolics’ (la revista de la falla en 30 anys d’història) i dels llibrets, inclós el de l’any 1881, el més antic del que es té constància.
Ademés, inclou curiositats com la movilisació popular liderada per Vicente Domenech, 'El Palleter', contra l’invasió dels francesos, que va viure la seua màxima expressió en els carrers de l’actual demarcació d’aquesta comissió i afores, tal i com narra en el seu escrit Javier Copovi.
En l’acte intervindran personalitats del món de l’investigació i de les falles que han participat en diferents escrits com Luz López Terradas (investigadora del Consell Superior d'Investigacions Científiques), Andres Giménez Rodríguez (economista i autor de llibres de temàtica valenciana), Pablo Navarro Camallonga (arquitecte), Javier Mozas (historiador, documentalista i membre de l’Asociació d’Estudis Fallers) o Iván Esbrí (membre de l’Asociació d’Estudis Fallers).
Tots ells explicaran qüestions com l’entorn on ha evolucionat la falla parlant de la figura del Doctor Collado, La Llonja i l’àmbit urbà de la propia plaça en els últims 150 anys.
Javier Mozas, Iván Esbrí i José Manuel Ferrando (coordinador del llibre) profundisaran sobre les falles i història de la Falla Plaça del Doctor Collado i dels continguts del llibre.