PAGINAS

miércoles, 10 de octubre de 2018

150 anys de grans premis, histories i solidaritat al Doctor Collado

  • La comissió ha presentat este passat dijous el programa d’activitats amb motiu del seu 150 aniversari, entre les que destaca una dansà de Falleres Majors de Valencia o un concert solidari.
  • Al llarg de la seua historia ha aconseguit sis primers premis de la màxima categoria amb artistes tan importants com Amadeo Desfilis, Regino Mas, els germans Fontelles, Salvador Debón o, per exemple, per al present exercici, els germans Santaeulalia.
  • Al llarg de l’acte, s’han desgranat els moments històrics mes rellevants, com la polèmica en torn a la falla plantada en 1912 baix el tema de ‘La Margot’, i se ha destacat el marcat caràcter solidari de la comissió.
La Falla Plaza del Doctor Collado ha celebrat este passat dijous un emotiu acte en el que ha presentat un ambiciós programa d’actes per a commemorar el seus 150 anys d’història des de que es va documentar la seua primera falla, els quals es compliran en 2019.
A l’acte, al que han acudit una extensa representació de la societat política i civil, han participat experts i personalitats referents al mon faller com son Javier Mozas,  Manolo Sanchís, Iván Esbrí, Raquel Alario, José Alamá, Quique Collado, o el president de la comissió, Tono Fagoaga. Rocío i Daniela, Falleres Majors de Valencia 2018, també han assistit a l’acte tan especial per a la comissió.
Entre tots ells han realitzat un repàs històric de la vida fallera de la comissió destacant els principals fets, com per exemple la polèmica suscitada en torn a la famosa falla de la Margot en l’any 1912, així com l’època dorada en la que es va aconseguir els primers premis d’especial. Ademes, han explicat les diferents activitats que ha organitzat la comissió amb motiu del seu 150 aniversari, entre les que destaquen una setmana cultural que es celebrarà del 18 al 24 d’aquest mateix mes i entre les que destaquen l’entrega dels premis Lonja i Salvador Debón, diferents conferencies o una dansà protagonitzada per les Falleres Majors de Valencia de l’historia de les falles.
Com a colofó, el Palau de la Musica, acollirà la presentació del pasdoble del 150 aniversari a finals de novembre i una concert solidari a benefici de Càrites que tindrà lloc el 13 de gener a les 11:30 hores.
En aquesta línia, durant l’acte també s’han destacat importants senyes d’identitat de la comissió, com el seu marcat caràcter solidari amb la celebració dels Jocs Solidaris o per l’edició durant els últims 30 anys de la revista l’Embolic.
Grans artistes i sis primers premis d’especial
Com ja va informar la comissió, per a este any tan especial s’ha confiat els monuments per a les pròximes falles a uns artistes de reconeguda trajectòria i gran prestigi com son els germans Santaeulalia i Ricard Balanzá.
I es que, la Falla Plaça del Doctor Collado te una dilatada historia, com demostren els documents que daten la seua existència des de 1869, encara que no fou fins a l’any 1911 quan es va batejar amb el nom de Doctor Collado, doncs anteriorment esta plaça havia rebut altres denominacions i, ademes, la falla es plantava en diferents punts de la demarcació.
Des del principi, la comissió ha tingut un compromís amb la qualitat de la falla destinant, dins de les possibilitats de cada època, una quantitat de diner suficient per intentar garantitzar el millor monument a la plaça.
Així, fins en sis ocasions es va alçar amb el primer premi de la màxima categoria, en concret en el següents anys i en el següents artistes de gran prestigi:
  • 1917 amb el lema “Su majestat la pesseta” de l’artista Amadeo Desfilis
  • 1921 amb el lema “El municipi i els fematers” de l’artista Regino Más
  • 1951 amb el lema “Espill de la veritat” de l’artista Germans Fontelles
  • 1953 amb el lema “La rosa de los vents” de l’artista Germans Fontelles.
  • 1960 amb el lema “La fama” de l’artista Salvador Debón
  • 1969 amb el lema “La primavera” de l’artista Salvador Debón
Fallers il·lustres i curiositats
Altres falles no aconseguir el màxim guardó, però totes obtingueren un reconeixement popular extraordinari, amb falles que passaran a l’historia, tal i com va ocórrer en 1912 amb ‘La Margot’, baix el lema ‘La sicalipsis a l’ordre del dia’ de l’artista Pedro Guillem, qui va retratar a moltes personalitats de l’alta societat valenciana en el famós Saló Novedades, amb una critica que es va avançar a la seua època causant gran expectació i revolució popular, fins el punt de ser censurada pel govern obligant a tapar els ninots reconeixibles de diversos d’estos personatges.
Altra anècdota destacada la va protagonitzar ‘la més gran’, l’artista Rocío Jurado, qui va desfilar en l’ofrena a l’any 1982 junt a la seua filla Rociíto com fallera d’honor d ela comissió.
Darrere del seu falleciment, la comissió va dedicar la falla de l’any 2008 en la que el bust de la cantant fou el cos central del monument baix el lema ‘La més gran’.