PAGINAS

MASCLETAES 2024

miércoles, 19 de septiembre de 2018

La Falla del Doctor Collado reunix a 31 falleres majors de la seua historia amb motiu del seu 150 aniversari

  • Les representants més veteranes que varen acodir a la cita varen ser Empar Soldre (1954) i Mercedes Llacer (1956).
  • La trobada va servir per a rememorar anècdotes històriques i recaptar documentació per al llibre commemoratiu que editarà la comissió.
  • Este va ser l'acte previ a la presentació del 150 aniversari que tindrà lloc el dijous 4 d'octubre a les 20:00 hores en el terrat de l’ADEIT (Fundació Formació Empresa de l'Universitat).
La Falla de la Plaça Doctor Collado va organisar este passat dumenge 16 de setembre una trobada de Falleres Majors de la comissió com a acte previ a la presentació del 150 aniversari d’esta comissió.
Este event finalment tindrà lloc el dijous 4 d'octubre a les 20 hores en el terrat de l’ADEIT (Fundació Formació Empresa de l'Universitat), en coincidir el 28 de setembre, data inicialment prevista, en la finalitat de semana de les eleccions de les Corts d'Honor, acte en el que el que participen les dos candidates de la comissió, Loreto de la Asunción i Laura Fontes.
La trobada de Falleres Majors es va celebrar en una berena en el casal de la falla i varen acodir 31 Falleres Majors de l'història de la comissió sent la més antiga la de l'any 1954.
L'acte tenia com a objectius el reconeiximent per part de la comissió a totes i cada una de les Falleres Majors  per haver representat a la comissió, recopilar documentació aportada per les pròpies falleres per a complementar el llibre commemoratiu que s'està realisant, tindre un punt de trobada on recordar i compartir les seues experiències com a falleres majors i que conegueren de primera mà els actes commemoratius del 150 aniversari.
La trobada va ser dinamisada en una roda de preguntes que contestaven les diferents representats de distintes generacions i  que permetia vore l'evolució de distints aspectes de la festa i lo que rodeja a la figura de la Fallera Major.
Aixina, vàrem poder comprovar cóm ha variat el número de trages que es feien o cóm ha evolucionat el trage de valenciana que es va poder comprovar de primera mà en portar la Fallera Major del 1959 el seu trage i adreços. També cóm es feien els nomenaments en distintes generacions i quan varen començar a portar-se ninots les Falleres Majors.
Aixina mateix la Fallera Major de 1954 va descriure la seua falla i va comentar que per la pluja va caure i varen deure penjar-la en uns cables, per lo que la varen cridar la falla “dels penjats”.
Les falleres més antigues varen ser dels anys 50 i 60 Empar Soldre i Giner (1954) Mercedes Llacer Lloris (1956) , Fineta Miralles Tadeo (1959), Carmen Llopis Benedito (1963) i Manolita Ortiz Vicente (1967).