PAGINAS

MASCLETAES 2024

miércoles, 17 de enero de 2018

José A. Martínez es culpable de guanyar el conte

El relat titulat “Culpable”, escrit en valencià per José Antonio Martínez Giner, més conegut per José Colero, guanya el XX Concurs de Contes Fallers, de la revista-anuari decana de les falles, El Turiste Faller.
L'autor, José Colero (malnom familiar del besavi), és faller de la Falla Cambro de Tavernes de la Valldigna, en 42 anys d’edat és professor de valencià en un col·legi concertat. Ja va guanyar en una altra ocasió este premi del Turista Fallero en 2016, sent molt assidu a dit concurs, havent obtingut ademés diversos guardons en col·laboracions literàries de llibrets de falla de les comarques de la Safor i La Ribera.
El conte “Culpable” aborda en humor el cas d’un regidor que volia ser ninot de falla. Que com comenta el jurat Josep Lluís Marin es “un conte amb una historia molt ben construïda, amb un desenllaç imprevisible, que fa de la paradoxa final una de les seues millors virtuts”.
Estos varen ser els set jurats que varen donar el seu escrutini i veredicte, sense conèixer la identitat dels autors participants dels contes: Paco López Barrio, Quino Puig, Jesús Peris Llorca, Joan Castelló, Fernando M. Cheka, Josep Lluís Marín i Carles-Andreu Fernández.
Sobre la puntuació aconseguida per designació dels set jurats, que a partir dels 35 relats rebuts i després d’una preselecció efectuada pel president i coordinador del jurat, Sento Bayarri, en la que varen quedar 16 contes per a competir, varen donar com a resultat i orde este fallo: el premiat “Culpable”, de José Colero, va aconseguir 11 punts. Al que li seguixen de manera destacada quatre finalistes. En primer lloc, “Cremá infantil”, de Lola Llatas, en 9 punts. El segon finalista va ser “Solta-ho tot”, d’Alejandro Lagarda, en 6 punts. I en tercer i quarto (ex aequo) varen ser para les obres finalistes: “800 ºC”, de Juanjo Medina; i “Per un grapat de tanques”, de Lluís Taula. Ambdós en 4 punts.
L'obra premiada “Culpable” serà publicada en les pàgines del Turista Fallero de 2018, i el seu autor rebrà la quantia de 250 euros com a premi que es farà entrega en la festa-presentació el pròxim 28 de febrer.
Per una altra part, la portada de 2018 és obra de l’artiste Miguel Santaeulalia.