PAGINAS

jueves, 26 de julio de 2018

El Doctor Collado celebra el seu 150 aniversari en 1ºB

La Falla Plaça del Doctor Collado programa una sèrie d’actes amb motiu del 150º aniversari i plantará finalment en la secció 1ºB amb un pressupost total de 32.000 euros.
  • La comissió presentarà el programa complet d’activitats en un gran acte que tindrà lloc el pròxim 28 de setembre.
  • A lo llarg de la seua història ha aconseguit sis primers premis d’especial i ha contat en fallers d'honor il·lustres com a Rocío Jurado.
  • La falla de Santaeulalia estarà finalment en la secció 1ºB en una major dotació pressupostària que en les passades festes.
La Falla Plaça del Doctor Collado ultima un ambiciós programa d'actes en motiu dels 150 anys que es compliran en 2019 des de la primera falla documentada que es va plantar en la demarcació.
Tot el pla d'activitats es presentarà en un gran esdeveniment que tindrà lloc el pròxim 28 de setembre al que s’invitarà a tot lo món faller, aixina com als representants polítics i de la societat civil de Valéncia i de la Comunitat Valenciana en el que ademés es farà un repàs de la història i de l'evolució de la falla vinculada al barri i al conjunt de la ciutat.
Ademés, entre els actes que s'estan preparant destaquen la publicació d'un llibre commemoratiu del 150 aniversari, una dansà popular en la plaça del mateix nom amb la participació de les Falleres Majors de Valéncia i varis concerts de música, entre ells, un a benefici de Càrites en el Palau de la Música que tindrà lloc el 13 de gener del pròxim any.
Com ja va informar la comissió, per a enguany tan especial s’ha confiat els monuments per a les pròximes Falles de 2019 a uns artistes de reconeguda trajectòria i gran prestigi com els germans Santaeulalia (Santaeulalia Tematización S. L.) i Ricard Balanzá.
Finalment, la falla gran es mantindrà en 1ºB en un pressupost de 32.000 euros, mentres en el cas de l’infantil es mantindrà el pressupostari aprovat per a les passades festes, per lo que tornarà a repetir en la secció 4º.
El reconeixement de sis premis d’especial
La Falla Plaça del Doctor Collado té una dilatada història, com demostren els documents que daten la seua existència des de 1869, encara que no va ser fins a l’any 1911 quan es va batejar en el nom de Falla Plaça Doctor Collado, puix anteriorment esta plaça havia rebut altres denominacions i, ademés, la falla es plantava en diferents carrers del barri cada any. És una de les més antigues falles de la ciutat, ostentant el número 3 del cens en el Registre Oficial de Junta Central Fallera. En 2019 se celebra el 150 aniversari de la plantà de la primera falla de la que tenim constància.
Des del principi, la comissió ha tingut un compromís en la qualitat de la falla destinant, dins de les possibilitats de cada època, una quantitat de diners suficients per intentar garantir el millor monument. Aixina, fins a en sis ocasions es va alçar en el primer premi de la màxima categoria, en concret en els següents anys i en els següents artistes:
  • 1917 amb el lema “Su majestad la peseta” de l’artista Amadeo Desfilis
  • 1921 amb el lema “El municipio i els fematers” de l’artista Regino Más i Guillot
  • 1951 amb el lema “Espejo de la verdad” de l’artista Germans Fontilles
  • 1953 amb el lema “La rosa de los vientos” de l’artista Germans Fontilles
  • 1960 amb el lema “La fama” de l’artista Salvador Debón
  • 1969 amb el lema “La primavera” de l’artista Salvador Debón

Fallers il·lustres i moltes curiositats
Unes altres falles no varen aconseguir el màxim guardó, fins i tot alguna va quedar desqualificada del concurs per ‘indecorosa’ en incorporar figures de dónes nuetes, però totes varen obtindre un reconeixement popular extraordinari, en falles que passaran a la història, tal i com va ocórrer en 1912 en ‘La Margot’ de l’artiste Pedro Guillem, que va retratar a moltes personalitats de l’alta societat valenciana en el famós Saló Novetats, en una crítica que es va avançar a la seua època causant gran expectació i revol, fins al punt ser censurada obligant a tapar els ninots reconeixibles de varis d'estos personatges.
Una altra anècdota destacada la va protagonitzar ‘la més gran’, l’artista Rocío Jurado qui va desfilar en l’Ofrena de flors a l’any 1982 junt a la seua filla Rociíto com a Fallera d’Honor d’esta comissió històrica.
Després de la seua mort, la comissió va dedicar la falla de l’any 2008 en la que el bust de la cantant va ser el cos central del monument, baix el lema ‘La més gran’.