PAGINAS

viernes, 9 de diciembre de 2016

Les Falles patrimoni de la humanitat. I ara què?

Els dies 14 i 15 de desembre, les converses Les Falles, a la Nau, tractaran les repercussions de la recent declaració de les Falles com a patrimoni immaterial de la humanitat
Les converses Les Falles, a La Nau, organitzades pel Fòrum de Debats de la Universitat de València i l’Associació d’Estudis Fallers (ADEF), proposen enguany reflexionar sobre la recent declaració de les Falles com a patrimoni immaterial per la UNESCO, un fet transcendental per a la festa que obri moltes expectatives i interrogants.
Davall el títol genèric Falles, patrimoni de la humanitat. I ara què?, la dotze edició d’estes jornades es faran els dies 14 i 15 de desembre de 2015, a les 19.00 hores, a l’edifici històric de la Universitat de València, i es podran seguir per Twitter amb l’etiqueta #FallesNau.
En la primera sessió, “Gestionar el futur”, reflexionarem al voltant del paper de les institucions públiques i les associacions falleres a partir de la declaració: els reptes que es presenten, les oportunitats que s’oferixen, i quines mesures cal pensar o adoptar en la gestió des de l’administració, la promoció turística o els col·lectius fallers. Moderats per Amparo Soriano, periodista i editora de la revista Indumentat, hi prendran part Pere Fuset, regidor de Cultura Festiva de l’Ajuntament de València; Miguel Ángel Pérez, tècnic de Turisme València; Paco Romero, president de la Federació de Falles de Primera A, i Josepa Cucó, catedràtica d’Antropologia Social de la Universitat de València. En la fila zero comptarem amb la participació de Vicente Fuster, de la Federació de Falles d’Especial; Guillermo Serrano, president de l’Agrupació de Falles de Russafa; Hugo Morte, adjunt a la Delegació de Juntes Locals de la Junta Central Fallera, i Concha Ridaura, tècnica de belles arts i museus de la Generalitat Valenciana.
En la segona sessió, “Patrimoni dia a dia”, reflexionarem sobre la conservació i difusió d’aquells elements patrimonials i singulars que caracteritzen la festa les Falles a partir de les experiències concretes de les comissions falleres, dels artistes i de l’administració. Moderats pel periodista Gustavo Clemente, hi participaran Ramon Estellés, delegat de Cultura de l’Agrupació de Falles Benicalap-Campanar; Jordi Palanca, president de l’Agrupació de Falles Sagunt-Quart i artista faller; Vicent Borrego, vicepresident de Cultura de la Falla Na Jordana, i Consuelo Matamoros, membre de la delegació espanyola en l’assemblea de la UNESCO a Etiòpia i cap del Servici de Patrimoni Cultural de la Direcció General de Cultura i Patrimoni de la Generalitat Valenciana. A més, en la fila zero, comptarem amb les aportacions de Pilar Luna, directora del Museu del Gremi d’Artistes Fallers; Gil Manuel Hernández, director del Museu Faller de València; Vicent Guerola, de l’Institut Universitari de Restauració del Patrimoni, i Mar Estrela, de les Falles Populars i Combatives.
Esta dotze edició de les converses Les Falles, a la Nau compten amb la col·laboració de diverses institucions i entitats: la Junta Central Fallera, el Gremi Artesà d’Artistes Fallers, la Universitat Politècnica de València, el Museu Valencià d’Etnologia de la Diputació de València, la Interagrupació de Falles de València, la Federació de Falles de 1A, la Federació de Falles amb Especial Ingeni i Gràcia, el grup de Falles Innovadores i Experimentals, i l’Associació Cultural Premi Iaraní.